EKO DAN – SOLIDARNOST IN PROSTOVOLJSTVO

V četrtek 23. 5. 2024 smo imeli na šoli naravoslovni dan na temo solidarnosti in prostovoljstva. Obiskali so nas prostovoljci štirih društev in nam predstavili svoje dejavnosti.

Iz društva Tačke pomagačke sta nas je obiskala Breda Kus s psičkom Tukijem. Razložila sta nam, da sta terapevtski par od leta 2022. Društvo Tačke pomagačke je prostovoljsko društvo, ki terapevtsko delo s pomočjo psov opravlja že v okoli 130  ustanovah po vsej Sloveniji. Tuki z gospo Bredo nudita najranljivejšim skupina terapevtsko pomoč in prižgeta iskrice v očeh tistih, ki doživljajo težke trenutke. Oglejte si, kaj vse počnejo terapevtski pari, kot sta Breda In Tuki – Tačke pomagačke.

Iz RK Cerknica sta nas obiskala Vid in Marica Zgonc in nam razložila, kaj vse počnejo v RK Cerknica. Njihove dejavnosti so najrazličnejše. Od krvodajalstva do  socialno humanitarne pomoči, ki se izvaja s konkretno materialno pomočjo ljudem, ki so se znašli v materialni stiski. Kot je zapisano na njhovi spletni strani (RK – Območno združenje Cerknica-Loška dolina-Bloke) območno združenje Rdečega križa Cerknica nudi pomoč s prehrambenimi paketi in praškom, z oblačili in obutvijo posameznikom in družinam, ki so v stiski. Pomaga brezposelnim, osebam brez statusa in vsem, ki živijo v pomanjkanju.

Iz društva Dolomitne lutke nas je obiskal Matej Kržič. Povedal nam je, da je glavni cilj njihovega društva ohranjanje ne le narave ampak tudi kulturne dediščine na našem območju. Njihove dejavnosti so številne. Od jamarstva, do raziskovanja narave, vodenja delavnic, ki povežejo človeka z naravo. Ukvarjajo se tudi z vodenji različnih sprehodov in popotovanj, ki vas vodijo po poti Obrha v podzemne jame Golobine na Loškem polju, kot tudi raziskovanje gozdov na Snežniku in še mnogo, mnogo več. Oglejte si, kaj vse počnejo in nam ponujajo, če imamo čas in željo, da raziščemo in se še nekoliko bolje spoznamo z našo notranjsko kulturno dediščino – Društvo DOLOMITNE LUTKED.

Učenci so poleg teh društev spoznali tudi dejavnosti, ki jih različni prostovoljci iz številnih društev, počnejo po Sloveniji in po svetu. To so jim predstavile učiteljice v posameznih razredih.

Okrog 11.oo pa nas je na šoli presenetil alarm, ki je opozarjal na požar. Da bi bila vaja evakuacije čim bolj realna, so nam gasilci pripravili presenečenje – zadimili so naše hodnike, zato je bila pot na varno zelo težka. Dim seveda ni bil pravi in tudi ni bil nevaren. Bil je le zelo gost, zato smo se morali držati za roke in ob steni poiskati varno pot iz šole. Bilo je zelo zanimivo in celo malo adrenalinsko.
Smo pa tudi mi za gasilce pripravili presenečenje in popestrili njihovo vajo, saj smo imeli 4 pogrešane učence, ki so ostali v šoli. Morali so jih poiskati, kar nikakor ni bilo lahko, saj so se morali plaziti po kolenih in za lažjo orientacijo uporabljati celo vrv. Varno so jih pripeljali ali prinesli ven in jim oskrbeli rane. Seveda rane niso bile prave, so se pa naši “poškodovanci” dobro odrezali, saj so zelo realistično zaigrali poškodbe.

Dan je bil pester in poln različnih dogodkov in upam, da so učenci spoznali, kako zelo pomembni so ti posamezniki. So srčni ljudje, ki svoj prosti čas, namenjajo delu pri katerem plačilo ni denar ampak nasmeh in veselje tistih, ki so jim pomagali.

DOSTOPNOST