DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

V petek, 17. 11. 2023, smo na šoli in v vrtcu obeležili dan slovenske hrane. Na jedilnik smo poleg malice uvrstili »slovenski tradicionalni zajtrk«, ki je vseboval kruh (pekarna Mlinotest), maslo (Loška mlekarna), med (čebelarja Rajko Anzeljc in čebelarstvo Žnideršič), eko mleko (Kmetija Premrov) in jabolko (kmetija Karlovček); vsa živila so bila slovenskega porekla.

Ker je letošnji zajtrk potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«, smo se z učenci, ki obiskujejo izbirni predmet sodobna priprava hrane, že dan prej odpeljali do gospe Marije Jakopin na Studeno. Gospa Marija je zakurila krušno peč, skupaj smo zamesili testo in oblikovali devet hlebčkov. Po vzhajanju jih je Marija spekla v krušni peči.

V petek so nas učenci pred zajtrkom spomnili, da pot do medu in sadja vodi preko čebele, da iz zrnja nastane kruh ter da je zajtrk pot do zdravega življenjskega sloga. Nato smo vsakemu razredu podarili spečen domač hlebček in medenjake, ki so jih ravno tako spekli učenci. Gospa Marija Jakopin nam je povedala še nekaj zanimivih stvari o kruhu: da je bil kruh nekoč pojem za hrano, zaposlitev in celo preživetje in da nobeno bogastvo ni primerljivo z vrednostjo kruha, kadar ga primanjkuje (Biti lačen kruha, Priti do kruha, Nekoga spraviti h kruhu, Biti dober kot kruh …).

Kot že nekaj let do sedaj nas je z zimzeleno skladbo Lojzeta Slaka Čebelar s harmoniko razveselila učenka Ajda Milavec.

Zahvaljujem se:

  • Rajku Anzeljcu za darovan kozarec medu
  • Čebelarstvu Žnideršič za darovan kozarec medu
  • Mariji Jakopin za lepo izpeljano predstavitev peke kruha
  • Ajdi Milavec za zaigrano pesem
  • Učencem izbirnega predmeta sodobna priprava hrane za pomoč pri izvedbi zajtrka
  • Voznici Andreji Klančar, da nas je zapeljala do Studenega
  • Vzgojiteljicama Lari Markovič in Ireni Setničar za pogostitev čebelarjev in direktorice občinske uprave

Utrinke si lahko ogledate v priloženi galeriji slik.

Foto: Jana Benčina, Alma Kandare

Jana Benčina, organizatorka šolske prehrane

DOSTOPNOST