GLEDALIŠKA PREDSTAVA POŽAR V GOZDU, šolsko leto 2022 – 2023

V šolskem letu 2022 – 2023 je deset učencev in učenk iz 4. in 5. razreda obiskovalo neobvezni izbirni predmet umetnost. Pri predmetu so se na začetku šolskega leta učili kreativnega pisanja zgodbe. Kot skupno avtorsko delo mentorice in vseh učenk in učencev predmeta je nastal scenarij za gledališko igro »Požar v gozdu«. Sledile so bralne vaje, učenje besedila, vaje igre in končno je prišel dan, ko so se otroci lahko predstavili na premieri, 30. 5. 2023, ob 17.00 v dvorani Medgen. Premiera je bila dobro obiskana in obrazi zadovoljnih staršev ter drugih obiskovalk in obiskovalcev so zgovorno potrjevali, da so se otroci odlično predstavili.

Zgodba, z elementi pravljice, ima močna sporočila o medsebojni pomoči, pogumu, srčnosti, drznih odločitvah, ki so v dobro skupnosti. Motive za naše ustvarjanje pa je spodbudilo naše razmišljanje o uničujočih požarih na Krasu, poleti 2022.

Učenci so svoje vloge zelo ponotranjili, dodatno so jih motivirali tudi izvrstni kostumi in maska, za kar so nam priskočile na pomoč gospe vzgojiteljice Lara Markovič, Tinca Rupar in Irena Setničar. Na premieri in tudi že na vajah je na nastopajoče budno pazila gledališka šepetalka, učiteljica ga. Martina Kočevar. Za klavirsko spremljavo, ki je bila zvočna kulisa igre, sem poskrbela mentorica.

Igro sta posnela učenca 9. razreda Aleš Zabukovec in Andraž Štrukelj in posnetek si bo mogoče ogledati tudi na šolski spletni strani.

Menim, da so se učenci pri predmetu zelo veliko naučili in da so v svojem ustvarjanju zelo uživali. Vloge so odigrali: bela sova: Ula Kraševec, beloglavi orel: Viktorija Kraševec, volk: Lovro Bedenk, planinski zajec: Ella Miklavčič, risinja: Mia Kraševec, srna: Sanja Matijevič, lisica: Jasmina Jeklar, mucka 1: Ina Katarina Premerl, mucka 2: Eva Širaj, Zlatorog: Tadej Jelen.

Mentorica: Irena Cundrič Iskra

FILM – POŽAR V GOZDU – ODPRITE

DOSTOPNOST