NARAVOSLOVNI DAN: POT MOČVIRSKIH ŠKRATOV NA MALI PLAC

V četrtek, 5. 10. 2023, smo se prvošolci, drugošolci in tretješolci skupaj z učiteljicami in gospodom ravnateljem z avtobusom odpravili v Bevke na Mali plac.

Mali plac je čaroben kraj. V njem je vse brbotalo, regljalo, šumelo in žvrgolelo, dokler niso močvirski škratje ukradli rosiko in uročili Mali plac, da je postal narobe plac. Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice.
Pogumna želva sklednica se zato odloči, da bo rešila Mali plac njihovega uroka, saj je to vendar njen dom.
Mi pa smo ji seveda takoj priskočili na pomoč – iskali smo čarobni izrek, s katerim bomo pregnali urok močvirskih škratov. Po poti smo zbirali močvirske žige in si skrbno zapisovali škratorunske simbole, prav posebne znake škratje pisave. Na poti smo nabrali tudi veliko kostanja, si ogledali velike lesene skulpture močvirskih živali (zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja, želve sklednice in skulpture nabritih močvirskih škratov).
Močvirski škratje so nam na poti tudi kakšno ušpičili – razvezali vezalke, nas spotikali in podobno. Veseli smo bili, ko smo zapustili Mali plac, rešen uroka močvirskih škratov.
Naslednji šolski dan smo z učenci 3. razreda prebrali celotno zgodbo, ki smo jo prejeli od naših dveh vodičk. Drugošolec Nac je prinesel v šolo posodico pečenega kostanja. Mmmm, kako omamno je dišal! Drugošolci so dejali, da je bil zelo okusen.

   Damjana Ožbolt, vodja naravoslovnega dne

   avtorji fotografij (Damjana Ožbolt, Ksenija Brus, Barbara Širaj in Petja Ilejšič)

DOSTOPNOST