INTERVJU Z GOSPO MILENO MIŠIČ

Rebeka Kraševec, učenka 9. razreda, je poskušala opraviti pogovor z ravnateljico Mileno Mišič, še preden se je upokojila, a narava dela je bila v oktobru zelo intenzivna in zahtevna, zato izpeljava ustnega pogovora ni bila mogoča. Poslana so ji bila avtoričina vprašanja in je nanje pisno odgovorila.

 

Kako to, da ste se odločili za poklic UČITELJICE?

Ta poklic mi je bil položen v zibelko. Moja mama je bila ena izmed štirih deklet v svoji družini  in  si je zelo želela postati učiteljica. A žal so bili takratni časi drugačni in ni bilo ne posluha ne denarja za šolanje otrok. Njeni starši so se odločili, da za učiteljico izšolajo le njeno najmlajšo sestro. Tako sem se s tem poklicem srečala že v ranem otroštvu. Na vasi smo se velikokrat igrali »šolo« in jaz sem bila vedno učiteljica.  V osnovni šoli sem bila pridna učenka. Rada sem delala za šolo.

 

Ko ste bili stari 15 let, ste si predstavljali, kaj vam bo prinesla prihodnost?

Ne. Pri teh letih me je doletela huda življenjska preizkušnja, kajti še ne 15-letni deklici mi je umrla mama. Oče ni želel, da se šolam. Predlagal mi je, nam grem delat v tovarno in bom takoj zaslužila za življenje. Tesno sva se povezala z bratom, ki je leto starejši, in on mi je finančno pomagal, da sem odšla v Ljubljano na gimnazijo pedagoške smeri. S trdim delom na naši kmetiji ob koncu tedna in počitnicah sem uspešno zaključila gimnazijo in se vpisala na Pedagoško akademijo smer matematika – fizika. Po veliki sreči sem dobila službo na osnovni šoli v Cerknici. To je velika zgodba in ima srečen konec.

 

Kaj boste najbolj pogrešali sedaj, ko odhajate?

Zagotovo bom pogrešala otroke, sodelavce, šolski vrvež, jutranje pozdrave in nasmehe. Rada sem hodila v službo. Ni mi bilo težko zjutraj zgodaj vstajati.

 

Ali imate kakšno dobro priporočilo, kako se učiti za teste, spraševanja itd.?

Pri pouku poslušaj, če ne razumeš, vprašaj. Imej urejene zvezke. Redno piši domače naloge. Če ne znaš, vprašaj sošolca ali stopi do učiteljice. Odmore izkoristi za to, da se s sošolci pogovarjaš o snovi predmeta, ki ga imaš na urniku. S sošolci ponavljate skupaj. S temeljitim učenjem za test začni vsaj teden dni pred testom. Ker si delal sproti, ne bo tako težko ponoviti za nazaj. Zaupaj sebi in si ne zadaj previsokih in ne prenizkih ciljev.

 

Če se morda spomnite, kateri je bil vaš najboljši predmet v osnovni šoli in kateri vam ni bil najbolj všeč?

Zelo rada sem imela naravoslovne predmete. Nisem marala zgodovine in jezikov.

Ali ste morda kdaj obžalovali, da ste se odločili za pot učiteljice? Če da, zakaj?

Nikoli. Mogoče sem se kdaj pa kdaj vprašala, zakaj sem pustila poučevanje in šla za ravnateljico. Vendar mi je bilo v veliko veselje, da sem kljub ravnateljevanju še vsa leta poučevala fiziko in veliko nadomeščala pouk odsotnih učiteljev v vseh razredih.  

 

Kaj boste sedaj počeli, ko boste v pokoju?

Izzivov je veliko. Mogoče pa bom sedaj našla čas zase, saj se od svojega  petnajstega leta starosti razdajam drugim. Če mi bo zdravje dopuščalo, zagotovo ne bom lenarila in preveč poležavala.

DOSTOPNOST