Tradicionalni slovenski zajtrk 2022

Letos smo dnevu slovenske hrane (18. november) namenili kar cel dan. Prvo šolsko uro smo si privoščili medeni zajtrk s tradicionalnimi sestavinami slovenskih pridelovalcev. Prvošolcem so se na zajtrku pridružili župan, čebelarji in ravnateljica.

                                                                                          Foto: Petja Ilejšič 

 

                                                                                                  Foto: Ester Palinkaš

Živila za zajtrk so nam dostavili:

  • BIO kruh (Nonina špajza, Žirovnica),
  • Domače BIO maslo (ekološka kmetije Jernuclevi iz Pivke)
  • EKO mleko (kmetija Premrov z Gline),
  • Bloški med (Rajko Anzeljc, Jože Matko iz Nove vasi in Bojan Žnideršič iz Volčjega)
  • slovensko jabolko (kmetija Karlovček, Šentjernej)

Po zajtrku smo dan nadaljevali v telovadnici. Šestošolec Matej Bavec je povedal, kaj je namen tradicionalnega zajtrka in zanimivosti o njem. Ker je letošnji projekt potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!« sta imeli sedmošolki Zoja in Ajda krajšo predstavitev o mleku in mlečnih izdelkih. Da smo poskrbeli za medpredmetno povezovanje, smo prisluhnili še recitaciji pesmi Mleko, pesnika Andreja Rozmana Roze, ki nam jo je recitirala učenka devetega razreda Gaja Čelebič. Po predstavitvah smo skupaj zapeli Slakovega Čebelarja ob spremljavi harmonike. Igrala jo je sedmošolka Ajde Milavec.

Naravoslovni dan smo namenili tudi predstavitvi ŠOLSKE SHEME. Učenci so na temo sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov izdelali plakate, ki sedaj krasijo hodnike šole.

Hkrati je v jedilnici potekala degustacija marmelad, ki so jih učenci prinesli za degustacijo. Učencem je bila najslajša slivova marmelada, ki jo je prinesel Oliver Oražem.

V jedilnici smo izbirali tudi miss sadja in mistra zelenjave. Učenci so od doma prinesli zanimive, velike, posebne pridelke, ki smo jih razstavili, nato pa izbirali. Največ točk je prejela krmna pesa, ki jo je prinesel Taj Grandljič Šega, in jabolko, ki ga je prinesla Marta Primožič.

Zaključek naravoslovnega dne je sledil v telovadnici. Izbirali  smo Martina Krpana in Martino Krpan šole. Učenci 8. in 9. razreda so se pomerili v plezanju po vrvi, polaganju rok, metanju medicinske žoge in držanju planka. Martin Krpan je postal Mark Ponikvar Zakrajšek, Martina Krpan pa Karin Pavčič.

Ker je bila vremenska napoved za petek slaba, so si učenci tretjega razreda že v četrtek ogledali ekološko kmetijo, ki nam dostavlja mleko – kmetijo Premrov z Gline. Gospa Ana in gospod Dušan sta predstavila svojo kmetijo, povedala veliko zanimivosti, na koncu pa pripravila še pogostitev. Otroci so se okrepčali z domačimi dobrotami (domačim jogurtom, marmelado, svežim mlekom, burekom). Ani in Dušanu Premrovu se prav lepo zahvaljujemo za predstavitev in pogostitev.

Ester Palinkaš, vodja naravoslovnega dne in projekta Šolski ekovrt

Jana Benčina, organizatorka šolske prehrane in vodja projekta Šolske sheme

 

DOSTOPNOST