ZBOROVSKI BUM – 31. 5. 2022

KAJ JE ZBOROVSKI BUM?

Skupno prepevanje mladinskih pevskih zborov Slovenije se je do epidemije koronavirusa odvijalo na velikem stadionu v Mariboru. Vsem udeležencem je še danes toplo pri srcu, ko se spominjajo vožnje tja in nazaj, množice pevcev, obisk predsednika Slovenije, generalke z orkestrom in končno čudovitega nastopa in še marsičesa. Brez izjeme je vsakemu pevcu ostal v spominu predvsem odličen občutek, ko je na odru s teboj še toliko pevcev in vsi znajo in prepevajo iste pesmi.

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti s svojimi območnimi izpostavami in Zavoda RS za šolstvo so se pevski nastopi zborovskega BUM-a letos odvijali po vsej Sloveniji po zelo različnih lokacijah v 60-ih različnih krajih, skupno je nastopilo 583 šolskih otroških in mladinskih pevskih zborov. Ti dogodki so letos od 19. maja do 9. junija nadomestili revijo šolskih pevskih zborov. Vsi pevski zbori smo imeli na voljo enak program desetih pesmi, ki smo jih zvadili v okviru svojih zmožnosti in sposobnosti.

MPZ Janeza Hribarja Stari trg, pod vodstvom zborovodkinje Vide Truden, MPZ Jožeta Krajca Rakek, pod vodstvom  zborovodkinje Tine Milavec in MPZ OŠ Toneta Šraja Aljoše pod mojim vodstvom smo iz letošnjega pevskega repertoarja izbrali in skrbno pripravili sedem pesmi. Na klavir nas je spremljal pianist Ivan Marinović. Organizatorica prireditve in vodja območne izpostave JSKD Cerknica ga. Jožica Mlinar je izbrala čudovito lokacijo, amfiteater zavoda Ars viva v Podcerkvi. Žal nam je ponagajalo vreme, zato smo nastopili v velikem skednju pri amfiteatru.
Naš »mini« BUM je z obiskom presenetila ga. Mihela Jagodic, vodja zborovske dejavnosti JSKD Slovenije in nam je v svojem nagovoru po nastopu namenila nekaj lepih misli in pohvale za lepo pripravljen in izveden program.

Namen letošnje prilagoditve pevske revije s skupnim repertoarjem in skupnim petjem je bil predvsem motivirati pevce in omogočiti čim več zborom nastop v večji zasedbi. Z združenimi močmi oz. glasovi, namesto posameznih nastopov, smo lažje premostili velike razlike, ki so se pojavile v delovanju šolskih zborov zaradi posledic velikih omejitev delovanja šolskih zborov v preteklih dveh letih.

Z iskreno zahvalo ge. Jagodic zborovodkinjam: »hvala, ker ste obdržale vaše zbore v tolikšnem številu!« smo zborovodkinje doživele veliko potrditev našega »skritega« dela v preteklih dveh letih. Verjamemo, da v naših prizadevanjih nismo bile same, ta zahvala gre tudi ravnateljicam naših šol in predvsem staršem, ki ste ves ta čas motivirali in spodbujali svoje otroke, pevce in pevke šolskih zborov.

Avtor fotografij je Borut Kraševec

Irena Cundrič Iskra

DOSTOPNOST