TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2021

Kot vsako leto smo tudi letos na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

V petkovem jutru smo vsak v svojem razredu preko videopovezave spremljali kratek program. Vid Modic iz 6. razreda nam je povedal, kakšen je namen tradicionalnega zajtrka in nekaj zanimivosti o njem. Glavni namen projekta je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Eden izmed ciljev je tudi poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Nato nam je Ajda Milavec, tudi iz 6. r.,  na harmoniko zaigrala pesem Čebelar. Po njenem igranju smo si ogledali še zanimiva izobraževalna videoposnetka o tradicionalnem slovenskem zajtrku.

Seveda nismo ostali le pri besedah. Tradicionalni zajtrk smo tudi zares zajtrkovali, letos vsak razred v svojem razredu.
Na mizah se je znašlo domače kravje mleko s kmetije Premrov z Gline, črni kruh iz pekarne Mlinotest, domače maslo iz ekološke kmetije Jernuclevi iz Pivke, med z Bloške planote ter slovensko jabolko. Za letošnji zajtrk so med darovali čebelarji Rajko Anzeljc, Jože Matko iz Nove vasi in Bojan Žnideršič z Volčjega.

Vsak učenec je ob zajtrku dobil tudi medenjak. Spekli so jih  učenci 7. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet sodobna priprava hrane.

OGLED CELOTNEGA TEKSTA PRISPEVKA – S SLIKAMI

DOSTOPNOST