TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2019
V petek 15. 11. 2019 je po vsej Sloveniji potekal TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK.
Za zajtrk smo imeli:
- mleko z bližnje kmetije ( Kmetija Dušan Premrov),
- bloški med, ki ga je darovalo čebelarsko društvo Bloke
- slovensko maslo (dobavitelj Loa – Begunje pri Cerknici),
- slovenska jabolka (dobavitelj Loa – Begunje pri Cerknici) ter
- bio ajdov kruh z orehi, bio črni kruh in bio pirin kruh (ekološka pekarna Nonina Špajza – Žirovnica).
Ob tej priložnosti smo tako kot vsi učenci po vseh slovenskih šolah zapeli pesem Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka.
V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, to je štiri do pet obrokov dnevno, od katerih je zajtrk najpomembnejši. Zelo pomembno je začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi po daljšem (neabsorbtivnem) obdobju preko noči.
Projekt osvešča o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja, kamor sodi tudi pomembna zdrava navada, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom. Poseben pomen daje projekt domači, lokalno pridelani hrani slovenskega porekla.