MUZIKAL PISMO

POSNETEK MUZIKLA – PRENOS

OGLEJTE SI TUDI VIDEO KOMENTAR DOGAJANJA MED PRIPRAVO MUZIKLA:

Pri neobveznem izbirnem predmetu Umetnost so v II. konferenci šolskega leta 2018/19 učenci pripravili muzikal. Mentorica Irena Cundrič Iskra je za uigrano skupino napisala igro enodejanko s sedmimi prizori in k sodelovanju povabila še šolski ansambel Ksilobend ter združena OPZ in MPZ. Pri izvedbi muzikala, 6. 6. 2019, je v dvorani Bloški smučar sodelovalo točno 50 nastopajočih.

Kratka vsebina muzikala:
Močno povezani sestri, starejša Alja in mlajša Ana se morata septembra posloviti. Alja odhaja na šolanje v Ljubljano, kjer bo med tednom tudi bivala. Zaradi različnih obveznosti kar tri vikende ne more domov. Ana je zaradi njene odsotnosti žalostna, v šoli je ne morejo razvedriti niti njeni prijatelji. Ker sošolci ne poznajo vzroka njenemu obnašanju mislijo, da je »čudna in važna«. Tudi Alja se v dijaškem domu ne počuti več prijetno, odveč ji je učenje, moti jo celo kislo vreme. Svojo stisko zaupa starejšima prijateljicama in sostanovalkama Neži in Alekseji, ki sta takšna občutja že doživeli. Pomirita jo in predlagata, da sestrici napiše pismo. Alja je sprva začudena, zakaj pismo in ne SMS, a se ji zdi ideja zanimiva. Ani res napiše pismo, ga okrasi s čudovitimi okraski in ji ga pošlje. Med tem se Ani v šoli dogajajo lepe stvari. Učiteljica glasbe napove avdicijo za novi muzikal. S sošolkami in sošolcem se na avdiciji uspešno preizkusi tudi Ana. Ko pa domov dobi še sestrino pismo, je spet dobrovoljna in vesela. Obeta se obisk sestre Alje in obeh njenih prijateljic. Ana povabi na skupno sobotno srečanje na igrišču in na sladoled še vse svoje prijatelje.

Glasba v muzikalu: uvodni prizor Slovo ponazarja glasba L. Cohena Halleluiah, prizor Pismo ponazarja glasba A. Šifrerja Vsi ljudje hitijo, v prizoru Avdicija učenke plešejo na glasbo Pirati s Karibov in Sofia ter učenka Neža Milavec odigra klavirsko točko. Zaključek muzikala se odvija ob plesu ter petju pesmi M. Bajagić / I.C. Iskra Le ljubezen.

Sceno sta pripravila 8. in 9. razred pri pouku GUM, tehnično pomoč ob izvedbi je zagotovil hišnik Vinko Otoničar. Muzikal so posneli učenci Medijskega krožka pod mentorstvom Alme Kandare. Za muzikal je učenka Eva Jernejčič narisala zanimiv scenarij v slikah. Po odigrani predstavi je pri predmetu sledil pogovor o občutjih in doživetjih, ki so jih učenci zabeležili na tablo in nastalo je nekaj fotografij. Iz vsega naštetega je nastal video komentar o muzikalu, ki je dostopen na šolski spletni strani. Ob izvedbi muzikala so se nastopajoči učenci predmeta Umetnost ter šolskega ansambla Ksilobend izjemno izkazali kot zaupanja vredni in odgovorni soustvarjalci.

Irena Cundrič Iskra

DOSTOPNOST