MOJ DOM JE MOJA DOMOVINA

irena_priznanje

V mesecu marcu se je OŠ Toneta Šraja Aljoše Nova vas prijavila na natečaj z naslovom Inovativnost in ustvarjalnost mladih za prihodnost domovine, ki ga je pripravil Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo. Z razpisom so želeli obeležiti 25. obletnico samostojnosti države Republike Slovenije. Natečaj je ponudil priložnost za predstavitev raznolikih aktivnosti in prireditev ob 25-letnici samostojnosti države ter prispevkov in izdelkov, s katerimi so učenci in dijaki izkazali svoj odnos do domovine, ustvarjalno energijo, znanje, potenciale, optimizem…Prispevki so bili lahko iz različnih področij: likovnega, glasbenega, plesnega, literarnega in drugih umetniških, družboslovno-humanističnih ali naravoslovno-tehničnih področij.

Naša šola se je na razpis prijavila z multimedijsko predstavitvijo z naslovom Moj dom je moja domovina. V njej smo zajeli šolsko instrumentalno in vokalno glasbeno dejavnost, dejavnosti učencev s področja fotografije, varovanja kulturne dediščine ter multimedijska znanja in veščine. K sodelovanju smo povabili zunanjega sodelavca g. Jožeta Obreza, ki je s svojim bogatim znanjem oplemenitil naš prispevek. Pri ustvarjanju so sodelovali otroški pevski zbor, šolski ansambel Ksilobend, gostujoča violinistka Gaja Žnidaršič, učenci 9. razreda, skupaj petdeset otrok in mentorice Andreja Mestek, Anica Sterle in koordinatorka projekta Irena Cundrič Iskra.

Vsebina predstavitve Moj dom je moja domovina je videoposnetek nastopa mladih glasbenikov, ki so zaigrali in zapeli dve pesmi: Slovenija, od kod lepote tvoje (Slavko in Vilko Avsenik, prir. Blaž Rojko) in Tri planike (Boris Kovačič, besedilo Gregor Strniša). Glasbo pa so smiselno nadgradili, oblikovali in tehnično pripravili učenci 9. razreda s svojimi posnetki naravne in kulturne dediščine Bloške planote, s posnetki iz muzeja Bloški smučar, ter s posnetki naravoslovno-tehniških dni, ki so bili organizirani na osnovni šoli.

Na natečaj se je prijavilo 76 vzgojno-izobraževalnih organizacij. Programski odbor je v skladu s kriteriji izbral prispevke, ki so 3. junija soustvarili osrednjo prireditev v Ljubljani in multimedijske predstavitve, ki so predvajane na spletnih straneh Zavoda RS za šolstvo. Prispevek naše šole je komisija izbrala kar v obeh kategorijah. V kategoriji dvanajstih prispevkov, ki smo bili vabljeni, da soustvarimo osrednjo prireditev v Ljubljani, smo zasedli 4. mesto. Izmed 25-ih multimedijskih prispevkov, ki so predvajani na spletnih straneh zavoda pa smo zasedli 6. mesto.

  1. junija smo se na slovesnost v Ljubljano odpravili Gal Modic, Matej Klančar, Jakob Šarc, Irena Cundrič Iskra in ravnateljica Milena Mišič. Na prireditvi je mlade pozdravila med drugim tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport ga. Maja Makovec Brenčič.

Predvajanje našega prispevka smo na prireditvi obrazložili takole;

Matej: »Želeli smo, da bi za 25 let naše države lahko predstavili našo občino, njene naravne lepote in kulturno dediščino.«

Gal: »Izziv za ustvarjanje nam je bil, na kakšen način predstaviti značilnosti Bloške planote.«

Jakob: »K sodelovanju nas je povabila učiteljica Irena, ki je z zbori pripravila domoljubne pesmi. G. Jože Obreza pa nam je pomagal prispevek posneti in zmontirati.«

Kratke, a jedrnate fantovske komentarje lahko samo podkrepim z mislijo, da so otroci pri ustvarjanju zelo uživali. Začutili so pravo ustvarjalno povezanost in so komaj čakali na objavo rezultatov. Z velikim zadovoljstvom sem tudi sama sprejela doseženi uspeh. Zahvaljujem se kolegicama Andreji Mestek in Anici Sterle, soavtoricama prispevka, Gaji Žnidaršič za glasbeni dodatek na violini in g. Jožetu Obreza za prijetno in tvorno sodelovanje ob snemanju posnetka.

Irena Cundrič Iskra

Priporočam ogled prispevka naše in drugih šol na spletni strani: http://www.zrss.si/objava/izbrani-prispevki-na-natecaju-25-let-samostojnosti-slovenije

DOSTOPNOST